Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+7 929 964 9079
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Simbolurile statului

Stema de Stat

Stema de Stat a Republicii Moldova
Sursa foto: Preşedinţia Republicii Moldova

Stema de Stat a Republicii Moldova este reprezentată printr-un scut împărțit pe orizontală. Partea superioară a scutului este roșie, în timp ce cea inferioară este albastră. Pe acest scut se află capul unui bour, având o stea cu opt raze între coarne. Elementele de pe scut sunt de culoare aurie (galbenă).

În partea dreaptă a capului de bour se găsește o roză cu cinci petale, în timp ce în partea stângă se află o semilună. Toate aceste elemente sunt de culoare aurie. Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale care ține în cioc o cruce de aur (acvila crucială) și în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în gheara stângă un sceptru de aur.

Reprezentarea alb-negru a stemei utilizează semne convenționale specifice heraldicii, unde aurul (galbenul) este reprezentat prin puncte, roșul prin linii verticale, albastrul prin linii orizontale, iar verdele prin linii oblice de la dreapta spre stânga. Conturul acvilei este doar sugerat.

 

Drapelul de Stat

Drapelul de Stat al Republicii Moldova — Tricolorul — este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova
Sursa foto: Preşedinţia Republicii Moldova

Tricolorul este un drapel dreptunghiular compus din trei benzi de aceeași lățime dispuse vertical în următoarea ordine de la tijă: albastru (azuriu), galben și roșu. În centrul benzii galbene se găsește Stema de Stat a Republicii Moldova. Proporția dintre lățimea Stemei și lungimea Drapelului este de 1:5, în timp ce proporția dintre lățimea și lungimea Drapelului în ansamblu este de 1:2.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova se arborează:

Ziua Drapelului de Stat este 27 aprilie

 

Imnul de Stat

Imnul de Stat al Republicii Moldova este un simbol al suveranităţii şi independenţei statului. Versurile imnului au fost scrise de Alexei Mateevici (strofele 1, 2, 5, 8, 12), muzica de Alexandru Cristea, iar aranjamentul pregătit de Valentin Dînga.

  Limba noastră-i o comoară
  În adîncuri înfundată
  Un şirag de piatră rară
  Pe moşie revărsată.

  Limba noastră-i foc ce arde
  Într-un neam, ce fără veste
  S-a trezit din somn de moarte
  Ca viteazul din poveste.

  Limba noastră-i frunză verde,
  Zbuciumul din codrii veşnici,
  Nistrul lin, ce-n valuri pierde
  Ai luceferilor sfeşnici.

  Limba noastra-i limbă sfîntă,
  Limba vechilor cazanii,
  Care o plîng şi care o cîntă
  Pe la vatra lor ţăranii.

  Răsări-va o comoară
  În adîncuri înfundată,
  Un şirag de piatră rară
  Pe moşie revărsată.
  

 

g1.jpg
g2.jpg
g3.jpg
g4.jpg
g5.jpg
g6.jpg
Sursa foto: Preşedinţia Republicii Moldova

 

Imnul de Stat al Republicii Moldova

Interpretarea instrumentală a Imnului de Stat al Republicii Moldova