Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

În atenția cetățenilor!

Publicat:Wed, 13/09/2023 - 12:00

ru1

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova aflați pe teritoriul Federației Ruse!

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează că, în conformitate cu explicațiile Comisiei Europene și poziției organelor competente din Republica Letonia, Republica Estonia și Republica Lituania persoanelor care se deplasează cu autoturisme cu numere de înmatriculare rusești le este interzisă intrarea pe teritoriul Uniunii Europene prin punctele de trecere a frontierei între statele respective și Rusia.

Prin urmare, vehiculelor înmatriculate în Rusia le este interzisă intrarea în Uniunea Europeană prin punctele de trecere a frontierei letone, estone și lituaniene. Persoanele care conduc astfel de vehicule vor fi obligate să se întoarcă în Federația Rusă, iar în cazul în care refuză să se conformeze instrucțiunilor autorităților vamale, în conformitate cu legislația vamală a țărilor menționate, se poate lua decizia de a confisca vehiculul.

Potrivit clarificărilor Comisiei Europene, automobilul înmatriculat în Federația Rusă este considerat drept importul interzis în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, este permisă întoarcerea din Uniunea Europeană în Federația Rusă cu autoturisme cu numere de înmatriculare rusești, cu condiția ca acestea să nu fie declarate ca mărfuri și să fie utilizate doar ca mijloc de transport.

Ambasada reamintește că anterior a fost introdusă interdicția privind trecerea frontierei Uniunii Europene de către camioanele înmatriculate în Federația Rusă.

Reieșind din cele menționate mai sus, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă recomandă cetățenilor să se abțină de la deplasarea pe teritoriul Republicii Letonia, Republicii Estonia și Republica Lituania sau tranzitul acestor state cu vehicule înmatriculate în Federația Rusă.