Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

În atenția cetățenilor Republicii Moldova

Publicat:Fri, 20/03/2020 - 09:31

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă recepționează zilnic un număr mare de adresări (telefon, e-mail), la care sunt expuse îngrijorările cetățenilor în raport cu eventualele sancționări prin aplicarea amenzilor, interdicțiilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse în cazul încălcării termenului de 90 zile de aflare în Federația Rusă.

Ținem să informăm că la 12 martie curent conducerea Ambasadei a avut o întrevedere cu Viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Andrei Rudenko, în cadrul căreia a fost abordată situația cetățenilor Republicii Moldova și a căilor de soluționare a acesteia în condițiile de Force-major și a restricțiilor impuse de stat pentru combaterea răspândirii coronavurusului de tip nou COVID-19. Totodată a fost propusă examinarea posibilității neaplicării sancțiunilor în raport cu cetățenii, care au încălcat sau urmează în viitorul apropiat să încalce termenul de 90 zile de aflare pe teritoriul Federației Ruse.

La întrevedere și la discuțiile care au urmat, au fost reiterate solicitările sus-menționate. Partea rusă a adus la cunoștință despre faptul că în situația similara sunt toți cetățenii din țările membre CSI și că de comun cu Direcția Principală pentru Migrație a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse și alte organe competente, examinează această propunere și în termeni utili vor informa vis-a-vis de decizia luată.

Ambasada va veni pe parcurs cu detalii în raport cu evoluția acestei situații.