Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Întrevederile reprezentaților Moldovei în orașul Voronej

Publicat:Mon, 16/12/2019 - 19:57

Colaborarea comercial-economică, culturală, în domeniul învățământului dintre Republica Moldova și regiunea Voronej a fost discutată la 12-13 decembrie curent în orașul Voronej.

Activitatea delegației Ambasadei, formată din ambasadorul Andrei Neguța, ministrul – consilier Oxana Greceanîi, consilierul Eugen Chistol și președintele diasporei moldave din regiune Carolina Vetrova, a început cu o întrevedere de lucru cu conducătorii direcțiilor Administrației regiunii, reprezentantul Ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse în regiune.

Nivelul actual a colaborării și perspectivele de fortificare a acesteia, a fost discutat la întrevederea delegațiilor, cea regională fiind condusă de Victor Logvinov, Vicepreședinte al Guvernului regiunii.

Delegația Moldovei a vizitat și Universitatea de Stat de Medicină din Voronej, a avut o discuție amplă cu rectorul acesteia Igor Esaulenko. În localul Universității a avut loc o conferință științifico-practică despre Domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir, însemnătatea istorică a relațiilor dintre acesta și Petru I, Țarul Rusiei, în cadrul căreia studenții și profesorii au prezentat comunicări tematice.

În cadrul vizitei delegației Moldovei la Voronej au fost semnate Acordul despre stabilirea relațiilor dintre orașul Cantemir din Republica Moldova și localitatea Cantemir, regiunea Voronej (din partea Moldovei documentul a fost semnat de către primarul orașului Cantemir Roman Ciubaciuc) și Acordul de colaborare dintre Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din orașul Chișinău și Universitatea de Medicină în numele lui Nicolai Burdenko din orașul Voronej (din partea Moldovei documentul a fost semnat de către șeful catedrei de chirurgie a Universității, profesorul Adrian Hotineanu).

De asemenea în cadrul vizitei diplomații Biroului Comercial – Economic au organizat o masă rotundă dedicată turismului, în cadrul căreia a fost o prezentare extinsă despre potențialul turistic al Republicii Moldova și sesiunea B2B între operatorii de turism din Republica Moldov și regiunea Voronej.