Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Masa rotundă „Dezvoltarea cooperării comercial-economice și investiționale între Republica Moldova și Regiunea Nijnii Novgorod”

Publicat:Fri, 30/04/2021 - 14:13

La 27 aprilie 2021, peste 70 de persoane, printre care diplomații Biroului comercial-economic al Ambasadei, conducerea Oficiului Național al Viei și Vinului și APEF „Moldova Fruct”, reprezentanții producătorilor și exportatorilor din Republica Moldova, reprezentanții distribuitorilor, rețelelor comerciale și HoReCa, precum și potențialii investitori din Regiunea Nijnii Novgorod, Federația Rusă, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Regiunii Nijnii Novgorod, Departamentului relații externe din cadrul Guvernului Regiunii Nijnii Novgorod și a autorităților de resort, s-au întrunit în format combinat (offline si online), în cadrul evenimentului economic “Perspectivele cooperării investiționale si comercial-economice intre Republica Moldova si Regiunea Nijnii Novgorod”.

La startul evenimentului, dl Eugeniu Chistol, Consilier economic din cadrul Biroului comercial-economic al Ambasadei, a efectuat o prezentare amplă a oportunităților investiționale și comercial-economice ale Republicii Moldova, în vederea promovării Republicii Moldova în calitate de partener de încredere în domeniul schimburilor comerciale, precum și în calitate de țară competitivă pentru plasarea investițiilor și dezvoltarea afacerilor în diferite domenii (agricultură, industrie, IT, etc.). Diplomatul a relatat perspectivele și modalitățile de cooperare a Republicii Moldova cu regiunea vizată care pot contribui la promovarea produselor moldovenești din sectoarele economice cu potențial înalt de export.

Consecutiv, în cadrul evenimentului dna Cristina Frolov și dna Irina Bîstrițchi, Directorul și Directorul adjunct al Oficiului Național al Viei și Vinului, precum și dl Adrian Cojocaru, Directorul Departamentului Marketing APEF „Moldova Fruct”, au prezentat corespunzător sectoarele promițătoare de cooperare – vinicol și agroalimentar.

Cu prezentări tematice, la fel au evoluat conducerea Ministerului Industriei, Comerțului și Antreprenorialului, Ministerului Agriculturii și Resurselor alimentare și Corporației de dezvoltare a Regiunii Nijnii Novgorod.

Masa rotundă în cauză a servit drept platformă eficientă de stabilire a parteneriatelor de afaceri, de promovare a exporturilor și atragere a investițiilor. În context, evenimentul economic în cauză a prezentat interes sporit pentru mediul de afaceri din ambele Părți, manifestîndu-se prin participare activă la sesiunea de afaceri B2B și schimb de contacte în cadrul programului de activități. Între companiile și asociațiile de profil din Republica Moldova și Regiunea Nijnii Novgorod au avut loc discuții constructive privind noile oportunități de dezvoltare a cooperării comercial-economice și investiționale bilaterale reciproc avantajoase în domeniile de interes comun.

Masa rotundă totodată a cuprins expoziția cu degustare a cașcavalurilor din Regiunea Nijnii Novgorod („Сырное ремесло”) și a vinurilor moldovenești de calitate expuse de companiile autohtone (SA „Cricova”, ÎM „Chateau Vartely” SRL, SRL „Castel Mimi”, „Fautor” SRL, „Tartcomvin” SRL, „Timbrus Purcari Estate” SRL, „Rădăcini Wines” SRL, IS „Mileștii Mici”, SC „Invinprom” SRL, etc.). Reprezentanții companiilor din sectoarele Retail și HoReCa al Regiunii Nijnii Novgorod au adus aprecieri foarte înalte calității vinurilor moldovenești exprimînd în context interesul de a coopera.

Evenimentul a fost realizat datorită eforturilor conjugate ale Biroiului comercial-economic al Ambasadei, Oficiului Național al Viei și Vinului, APEF „Moldova Fruct”, Camerei de Comerț și Industrie a Regiunii Nijnii Novgorod, precum și cu susținerea Departamentului relații externe din cadrul Guvernului Regiunii Nijnii Novgorod.