Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Prioritățile agendei bilaterale, discutate la Moscova de o delegație guvernamentală a Republicii Moldova

Publicat:Fri, 08/10/2021 - 17:35

8 octombrie 2021, Moscova - Delegația condusă de Viceprim-ministrul Vladislav Kulminski, aflată într-o vizită de lucru în capitala rusă, a avut ieri întrevederi cu Viceministrul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, Șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak dar și cu Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Grigorii Karasin.

În cadrul întrevederilor, părțile au făcut un schimb de opinii detaliat și constructiv pe întreg spectrul subiectelor de pe agenda relațiilor bilaterale. Vicepremierul Kulminski a comunicat interesul Republicii Moldova de a dezvolta o cooperare bilaterală pragmatică, bazată pe respect reciproc. Republica Moldova pledează pentru un dialog deschis și constructiv, inclusiv în privința chestiunilor pe care avem poziții diferite. 

A fost subliniată importanța  avansării dialogului politic, inclusiv pe filiera ministerelor de externe și contactelor parlamentare. De asemenea, a fost discutat subiectul relansării activității Comisiei interguvernamentale privind cooperarea comercial-economică. 

Părțile au constatat  și importanța intensificării negocierilor în vederea încheierii contractului de procurare a gazelor naturale.

Un subiect aparte l-a constituit procesul de reglementare a conflictului transnistrean.