Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Privind posibilitatea de înregistrare prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate în vederea eficientizării procesului de organizare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Publicat:Thu, 13/06/2024 - 10:48

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR.png

În contextul organizării alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024 peste hotarele țării, precum și în vederea asigurării executării prevederilor art. 39 alin. (5) din Codul Electoral al Republicii Moldova, Ambasada Republicii Moldova la Moscova aduce la cunoștință cetățenilor Republicii Moldova din Federația Rusă informația privind procedura de înregistrare prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot (se anexează).

Menționăm, că înregistrarea prealabilă reprezintă o modalitate, prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil, în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale https://inregistrarea.cec.md sau prin cerere scrisă, individuală sau în grup, depusă la Comisia Electorală Centrală (în continuare Comisie) (str. V. Alecsandri, 119, mun. Chișinău, MD-2012) și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova (adresa Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: str. Rozhdestvenka 7 (secția consulară)).  Modelul cererii poate fi descărcat aici.

Scopurile înregistrării prealabile sunt de a stabili numărul estimativ al cetățenilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Se remarcă faptul că, înregistrarea prealabilă, nu este o procedură obligatorie (cu excepția înregistrării pentru metoda alternativă de vot), este însă una care va aduce valoare adăugată planificării procesului electoral. Prin urmare, cetățenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării și care, din diferite motive, nu se înregistrează în prealabil, oricum își pot exercita dreptul de vot, prezentându-se la orice secție de votare constituită în afara țării.

Alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024, inclusiv.

Atragem atenția, că la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență este valabilă doar pentru cetățenii Republicii Moldova din 6 state, printre care Federația Rusă nu figurează. Potrivit prevederilor LP nr. 109 / 2024 privind implementarea parțială a votului prin corespondență - votarea prin corespondență, ca metodă alternativă de vot, se va aplica cetățenilor Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda. Prin urmare, pentru cetățenii Republicii Moldova din Federația Rusă, la alegerile din 20 octombrie votarea prin corespondență (poștă) nu va fi posibilă.