Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Promovarea producției moldovenești în cadrul evenimentului economic „Perspectivele cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Regiunea Krasnoyarsk în domeniile agroalimentar și vinicol” din 18 mai 2021

Publicat:Thu, 20/05/2021 - 10:15

În continuitatea vizitei Diplomatului Ambasadei în Regiunea Krasnoyarsk din 29 martie 2019 și în vederea realizării sistemice a obiectivelor diplomației economice, la 18 mai 2021, în format online, s-a desfășurat masa rotundă „Perspectivele cooperării Republicii Moldova și Regiunii Krasnoyarsk în domeniile agroalimentar și vinicol”.

La eveniment au participat mai mult de 40 de persoane. Astfel, din partea Republicii Moldova, cu prezentări complexe au evoluat reprezentanții APEF „Moldova Fruct”, companiile producătoare și exportatoare de fructe („Moldagrovitis”, „Aspect Fruct”, „Sant&K”, „Mialex Nord”, „Burlacu Fruct”, „Sadoeconstrug” și „Bonaro Agro Grup”), reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova, precum și companiile producătoare și exportatoare de vinuri și divinuri („Cricova”, „Mileștii Mici”, „Chateau Vartely”, „Castel Mimi”, „Fautor”, „Tartcomvin”, „Barza Albă”, „Gitana Winery”, „Purcari Winaries PLC”, „Timbrus Purcari Estate”, „Invinprom”). Din partea Regiunii Krasnoyarsk, la rîndul său, au evoluat reprezentanții companiilor din sectoarele retail și angro („ТС Командор”, „Красный Яр”, „Гарс”, „Фаер”, „Стелс”, „Авангард”, „Энки”, „Сибопецентр”, „Альфа”, etc.).

În cadrul evenimentului, dl Eugeniu Chistol, Consilier pe probleme economice al Ambasadei, a relatat despre oportunitățile investiționale și comercial-economice ale Republicii Moldova, schimburile comerciale înregistrate între Republica Moldova și Regiunea Krasnoyarsk în perioada 2019-2020, precum și perspectivele majorării exporturilor producției agricole și vinicole moldovenești de calitate pe piața regiunii. Dl Adrian Cojocaru, Director marketing APEF „Moldova Fruct”, a subliniat deschiderea membrilor asociației spre o cooperare constructivă cu companiile din regiune, iar dna Daria Stratu, Consultant relații externe al Oficiului Național al Viei și Vinului din Moldova, a descris sectorul vinicol contemporan, precum și interesul major a vinificatorilor autohtoni de a-și extinde exporturile către piața Federaiței Ruse. La rîndul său, dl Rafaeli Șagheev, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie al regiuni, a menționat despre interesul companiilor din regiune de a coopera cu companiile moldovenești producătoare și exportatoare de fructe și vinuri de calitate, consecutiv a invitat companiile din Republica Moldova de a examina posibilitatea deschiderii în or. Krasnoyarsk a reprezentanțelor sale comerciale, cu perspectiva de a efectua activități economice pe întreg teritoriu al orientului îndepărtat al Federației Ruse.

Masa rotundă a constituit drept platformă eficientă de promovare a companiilor autohtone din domeniile agroalimentar și vinicol al Republicii Moldova și a producției acestora destinate exporturilor pe piața Regiunii Krasnoyarsk. Evenimentul economic în cauză a prezentat interes sporit pentru mediul de afaceri din ambele Părți, manifestîndu-se prin participare la sesiunea de afaceri B2B și schimb de contacte în cadrul programului de activități. Între companiile și asociațiile de profil din Republica Moldova și Regiunea Krasnoyarsk au avut loc discuții constructive privind noile oportunități de dezvoltare a cooperării comercial-economice bilaterale reciproc avantajoase în domeniile vizate.

Dl Eugeniu Chistol - Consilier pe probleme economice al Ambasadei, dl Rafaeli Șagheev, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Regiunii Krasnoyarsk și dl Igor Kurtușîn, Șef Direcție cooperare internațională din cadrul Departamentului relații externe al Aparatului Guvernatorului Regiunii Krasnoyarsk – au fost coorganizatorii și moderatorii evenimentului economic în cauză.