Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+7 929 964 9079
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Relaţii comercial-economice

Relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă în perioada ianuarie-mai a anului 2019
(conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova*)

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Federaţia Rusă pe parcursul perioadei ianuarie-mai 2019 a înregistrat suma de 407,6 milioane USD. Comparativ cu perioada similară a anului 2018, comerţul exterior s-a majorat cu 8,2% sau cu 31,1 milioane USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrate, Federaţia Rusă s-a situat pe locul 2 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 11,6% în comerţul total al Republicii.

Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 95,9 milioane USD, majorându-se cu 6,2% sau cu 5,6 milioane USD față de primele 5 luni ale anului precedent. Federaţia Rusă a ocupat locul 5 în topul ţărilor în care Republica Moldova a efectuat operațiuni de export, cu o pondere de 8,3% în exportul total al Republicii Moldova.

Importul de mărfuri efectuat în Republica Moldova din Federaţia Rusă a însumat 311,7 milioane USD şi a înregistrat o creștere cu 8,9% sau cu 25,5 milioane USD în raport cu perioada ianuarie-mai 2018. Federaţia Rusă s-a poziționat pe locul 2 în topul ţărilor din care Republica Moldova a efectuat operațiuni de import, cu o pondere de 13,2% în importul total al ţării.

Soldul balanţei comerciale înregistrat în perioada examinată a fost negativ şi a constituit -215,8 milioane USD.

*Notă: Informația nu include operațiunile de export-import a întreprinderilor și organizațiilor din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.

Relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă în anul 2018
(conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova*)

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Federaţia Rusă pe parcursul anului 2018 a înregistrat suma de 939,5 mil. USD. Comparativ cu anul 2017, comerţul exterior s-a majorat cu 13,7% sau cu 113,2 mil. USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrate, Federaţia Rusă s-a situat pe locul 2 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 11,1% în comerţul total al Republicii.

Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 218,6 mil. USD, micşorându-se cu 14,1% sau cu 35,9 mil. USD față de anul precedent. Federaţia Rusă a ocupat locul 2 în topul ţărilor în care Republica Moldova a efectuat operațiuni de export, cu o pondere de 8,1% în exportul total al Republicii Moldova.

Importul de mărfuri efectuat în Republica Moldova din Federaţia Rusă a însumat 720,8 mil. USD şi a înregistrat o creștere cu 26,1% sau cu 149,1 mil. USD în raport cu anul 2017. Federaţia Rusă s-a poziționat pe locul 2 în topul ţărilor din care Republica Moldova a efectuat operațiuni de import, cu o pondere de 12,5% în importul total al ţării.

Soldul balanţei comerciale înregistrat în perioada examinată a fost negativ şi a constituit -502,2 mil. USD.

*Notă: Informația nu include operațiunile de export-import a întreprinderilor și organizațiilor din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.