Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+7 929 964 9079
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Relaţii politico-diplomatice

  • 18 decembrie 1991 — Guvernul Federaţiei Ruse a declarat recunoaşterea independenţei Republicii Moldova
  • 6 aprilie 1992 —stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă
  • 16 octombrie 1992 — deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă
  • 16 octombrie 1992 — acreditarea primului Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă

Ambasadorii Extraordinari şi Plenipotenţiari ai Republicii Moldova în Federaţia Rusă:

LUCINSCHII Petru, ŢARANU Anatol, PASAT Valeriu, BOBUŢAC Valeriu, ŢURCAN Vladimir, STURZA Vasile, NEGUŢA Andrei, GALBUR Andrei, BRAGHIȘ Dumitru, NEGUŢA Andrei, Vladimir GOLOVATIUC

  • Iunie 1992 — deschiderea Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova
  • 4 august 1992 — acreditarea primului Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova

Ambasadorii Extraordinari şi Plenipotenţiari ai Federaţiei Ruse în Republica Moldova:

PLECIKO Vladimir Yakovlevici, PAPKIN Alexandr Vasilievici, PETROVSKII Pavel Fedorovici, ZUBAKOV Iurii Antonovici, RYABOV Nikolay Timofeevici, KUZIMIN Valerii Ivanovic, VASNETSOV Oleg Vladimirovici (din iulie 2018)

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă au fost stabilite la 6 aprilie 1992.

ADRESA AMBASADEI: 107031, Moscova, str. Kuznetskii most, nr. 18

ТEL.: (+7 495) 624 53 53

FAX: (+7495) 624 95 90

E-mail: moscova@mfa.gov.md

Site: www.rusia.mfa.gov.md

Relaţiile moldo-ruse se bazează pe principiile colaborării reciproce, care sunt stipulate în Tratatul de prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, semnat la Moscova la 19 noiembrie 2001. În preambulul documentului a fost inclusă teza privind parteneriatul strategic între ambele state şi rolul Rusiei ca intermediar şi garant al reglementării politice a problemei transnistrene. Pe parcursul a 19 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice a fost edificată baza juridică a relaţiilor bilaterale, care în prezent constituie peste160 de documente.

Menţinerea dialogului politic, extinderea şi aprofundarearelaţiilor bilaterale sunt pe agenda întrevederilor conducerii ambelor state.

Pe parcursul anilor au avut loc mai multe vizite oficiale și de lucru la nivel de șefi de state și de guverne, precum și altor autorități publice centrale și locale.

Republica Moldova și Federația Rusă au realizat un dialog intensiv la nivel economic, cultural și umanitar.

Noul program de guvernare al Republicii Moldova prevede următoarele: Restabilirea relațiilor pragmatice, mutual avantajoase cu Federația Rusă, pledând pentru acordarea acestora a unui caracter strategic, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare în vigoare. Guvernul se va ghida în acest proces de respectarea strică și protejarea intereselor naționale ale Republicii Moldova.