Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Vizita Președintelui Republicii Moldova la Moscova

Publicat:Fri, 26/06/2020 - 17:39

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, în fruntea unei delegații, s-a aflat în perioada 23-25 iunie curent la Moscova.

La invitația Președintelui Federației Ruse, șeful statului moldav a fost prezent la parada militară, consacrată aniversării de 75 de ani a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, inclusiv a salutat militarii din Garda de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova, care în pas cadențat au trecut prin Piața Roșie.

Împreună cu Președintele Federației Ruse Vladimir Putin și alți șefi de state ce au participat la evenimentele comemorative, Președintele Republicii Moldova a depus flori la Mormîntul Ostașului Necunoscut din Grădina Alexandrovsk, a participat la recepția de stat din Kremlin.

În cadrul vizitei, Președintele Dodon a făcut un schimb de păreri cu Președintele Federației Ruse Vladimir Putin, referitor la dinamica relațiilor moldo-ruse, după care s-a desfășurat o întrevedere amplă, tematică, care a cuprins multe subiecte de primă importanță cu Dmitrii Kozak, Șeful-adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse, Reprezentant Special al Președintelui pentru relațiile comercial-economice cu Republica Moldova, la care s-a abordat întreg spectru a tematicei moldo-ruse.

Relațiile bilaterale ale Republicii Moldova a fost tema de discuție a Președintelui Dodon cu omologii săi Kassîm-Jomart Tokaev (Republica Kazahstan), Alexandr Lukașenko (Republica Belarus), Emomali Rahmon (Republica Tadjikistan), Shavkat Mirziyoyev (Republica Uzbekistan), Alexandr Vucici (Republica Serbia).

Șeful statului de asemenea a avut discuții utile cu înalți funcționari din Adunarea Federală a Rusiei, administrația prezidențială.