Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova:
+7 929 964 9079
Atenţie! Exclusiv pentru cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
La acest număr de telefon NU se furnizează informaţii consulare.

Istoria

Teritoriul Republicii Moldova are o istorie lungă, fiind populat încă din epoca paleoliticului inferior (circa 500 de mii de ani în urmă). Epoca eneolitică a adus cultura Cucuteni-Tripolie, cunoscută pentru realizările sale artistice remarcabile.

Sursa foto: Registrul patrimoniului cultural național mobil

Civilizația geto-dacică a prosperat în Moldova între secolele VI și I î.Hr. Romanizarea a avut loc în secolul II î.Hr., odată cu victoriile împăratului Traian asupra Daciei, influențând limba și cultura acestei regiuni.

După retragerea legiunilor romane în anul 271, Moldova a fost marcată de migrațiile popularelor, iar în 1359 a fost înființat statul feudal moldovenesc, cu Bogdan I ca întemeietor.

În 1812, Tratatul de la București a dus la anexarea părții de est a Moldovei, numită Basarabia, de către Imperiul Rus, care a stăpânit teritoriul până în 1918.

În 1918, Sfatul Țării din Basarabia a hotărât unirea cu România, care a durat până în 1940, când, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, Basarabia a fost anexată de Uniunea Sovietică. Ca unitate teritorială în componenţa URSS, a funcţionat până în ultimul deceniu al secolului XX.

La 27 august 1991, Republica Moldova devine stat independent şi suveran.

După declararea independenței, Republica Moldova a trecut printr-o serie de schimbări politice și economice. De asemenea, în anii ce au urmat, Republica Moldova a manifestat un interes pentru apropierea de Uniunea Europeană. Astfel, în ianuarie 2010 au fost lansate negocierile privind Acordul de Asociere. După încheierea negocierilor, acesta a fost semnat la 27 iunie 2014, la Bruxelles, Belgia.

Pe data de 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererea de aderare prin care a recomandat Consiliului UE să i se acorde Republicii Moldova statutul de candidat în situația în care vor fi întreprinse măsuri în mai multe domenii.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.