Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Delegaţia Republicii Moldova în vizită de lucru în regiunea Kursk

Publicat:Tue, 02/07/2019 - 13:04

În perioada 27-30 iunie 2019, delegația Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă, formată din Ministrul-consilier al Ambasadei pentru cooperarea economică Oxana Greceanîi şi Secretarul I al Ambasadei pentru relaţii cu diaspora Andrei Costin, au efectuat o vizită de lucru în regiunea Kursk.

În cadrul vizitei, delegația Ambasadei, Preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media Adrian Lebedinschi, vicepreședintele raionului Ocnița Angela Crucichevici, reprezentanți ai diasporei moldovenești din Kursk și antreprenori – producători agricoli, au participat la lucrările celei de-a VIII-a ediție a Forumului Economic din Rusia Centrală și celei de-a XIX-a ediție a Iarmarocului universal interregional de la Kursk, cu scopul de a dezvolta relațiile comercial-economice şi inter-regionale dintre Republica Moldova și regiunea Kursk, promova produsele autohtone şi valorile naţional-culturale moldovenești în Rusia, precum și consolida relațiile cu comunitatea moldovenească din Rusia.

Cu acest prilej, la iarmaroc s-a prezentat potențialul comercial-economic al Republicii Moldova, prin expunerea articolelor de artizanat şi icoane, a producției textile, de încălțăminte, de flori și din lavandă, precum şi s-a făcut degustarea de vinuri, sucuri şi fructe uscate; s-au încheiat acorduri de cooperare la nivel interregional și local dintre localităţile şi raioanele din Republica Moldova și reg. Kursk; precum și s-au desfășurat întrevederi dintre oamenii de afaceri din RM și reprezentanții rețelelor de magazine din reg. Kursk. Valorile culturale moldoveneşti s-au promovat prin intermediul unui conac amenajat în stil tradițional, degustări de bucate tradiţionale şi evoluţia ansamblului de dans popular „Spicuşor” din raionul Ocniţa. În vederea consolidării activităţii comunității moldovenești din Rusia în domeniul comercial-economic, la eveniment au fost invitaţi reprezentanți ai diasporei moldoveneşti din regiunile învecinate cu reg. Kursk.

Nivelul înalt de reprezentare a Republicii Moldova în cadrul iarmarocului a fost apreciat de către Administraţia regiunii Kursk, care a înmânat conducătorului delegației Ambasadei o diplomă de onoare în semn de recunoştinţă pentru eforturile întreprinse. Merită de menționat că o bună participare a Republicii Moldova la iarmarocul respectiv a fost posibilă datorita sprijinului Administrației regiunii Kursk și Comunității moldovenești din reg. Kursk.

Republica Moldova participă la evenimentul respectiv al 5 an consecutiv.