Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Negocieri pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială

Publicat:Fri, 28/02/2020 - 18:12

În perioada 25-27 februarie, la Moscova au avut loc negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială.

Delegația moldavă a fost condusă de către dna Nelea Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din componența ei au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Casei Naţionale de Asigurări Sociale şi Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.

Viceministrul Muncii și Protecției Sociale al Federației Ruse dl Alexei Cercasov a subliniat importanța negocierilor unui nou acord pentru sporirea protecției sociale ale cetățenilor ambelor state, susținînd dreptul lor la o pensie în aceste state pe baza contribuțiilor achitate. La rîndul său, dna Rusu a menționat că scopul negocierilor este definitivarea Acordului menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară o activitate de muncă în Federația Rusă.

Acordul dintre cele două state determină procedurile de stabilire, recalculare şi plata pensiilor pentru limita de vărstă, dizabilitate şi urmaş, precum şi a ajutorului de deces.

Negocierile s-au încheiat cu succes și au avut loc într-o atmosferă deschisă și prietenoasă. Părțile au convenit că următoarea ședință a experților pentru a discuta proiectul de acord administrativ privind aplicarea tratatului, să fie la sfîrșitul lunii septembrie curent.