Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă

A A A

Participarea la cea de-a 90-a ședință a Consiliului Economic al CSI

Publicat:Tue, 22/06/2021 - 13:25

La 18 iunie 2021, la Moscova, a avut loc cea de-a 90-a ședință a Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente.

La ședința Consiliului Economic al CSI, în calitate de observator, din partea Republicii Moldova au participat: Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Vladimir GOLOVATIUC; Ministrul-consilier pe domeniul economic, Oxana GRECEANÎI.

Agenda include o gamă largă de probleme economice și sociale.

Membrii Consiliului Economic al CSI au efectuat un schimb de opinii cu privire la cele mai importante probleme de cooperare economică dintre statele membre ale CSI, au discutat despre perspectivele de interacțiune dintre organismele sectoriale ale CSI și despre sarcinile cheie cu care se confruntă statele și Comitetul executiv al CSI.

Unul din subiectele discutate, l-a constituit și situația de actualitate - pandemia Covid-19 și anume intrarea pe teritoriul Federației Ruse a cetățenilor străini după data de 1 septembrie 2021. Îndată după data indicată, cetățenii străini, inclusiv și cetățenii moldoveni, vor avea posibilitatea de a călători în Rusia, doar folosind aplicația «Путешествую без COVID-19». Scopul dezvoltării aplicației este de a reduce drastic riscul de infecție cu Coronavirus și, în același timp, de a păstra capacitatea de a se deplasa în spațiul CSI. În prezent, proiectul dat este implementat și utilizat de către țările membre Uniunii Eurasiatice.

De menționat că, laboratoarele medicale, în care cetățenii vor fi testați pentru COVID 19 (în scopul de a călători peste hotare) vor emite rezultatele testelor în format electronic atât solicitanților, cât și autorităților competente de drept ale ambelor state. Autoritățile de supraveghere vor citi informația cu ajutorului unui cod QR, de pe telefonul mobil al cetățeanului. 

Organele responsabile de domeniu, urmează să asigure realizarea tuturor acțiunilor necesare pentru implementarea proiectului «Путешествую без COVID-19», pentru ca acesta să fie utilizat de către cetățenii moldoveni, la momentul potrivit.

 Ambasada va informa cetățenii moldoveni în regim prioritar, îndată cum va dispune de informații adiționale la subiect.